Historie

Met de komst van de ‘Lapkepoepen’ (Duitse marskramers die stoffen verkochten), die zich rond 1800 vanuit het Duitse Westfalen in Friesland vestigden, kwam Joannes Demes in 1798 als weversknecht met zijn gezin naar Dokkum.

1936 | De oprichting van DVC

In 1833 begon zijn zoon Hermanus Demes een eigen bedrijf in Dokkum: een weverij en blauwververij (het Blauwververssteegje in Dokkum herinnert aan die tijd). Zijn producten werden in Dokkum en wijde omgeving verkocht.

In 1855 nam de derde generatie het bedrijf over. Vanwege de groeiende confectie-industrie besloot Joannes G. Demes zich vanaf 1882 uitsluitend toe te leggen op de handel in textiel en werden de weverij en blauwververij opgeheven.

In 1897 kwam de zaak in handen van de vierde generatie: Herman F.G. Demes. Hij opende een manufacturenzaak aan de Grote Breedstraat in Dokkum.

De vijfde generatie Demes nam in 1923 het bedrijf over. Onder de leiding van Johan G.M. Demes groeide het uit tot een grote detailzaak met een ruim assortiment textiel.

Met de verloving van Prinses Juliana en Prins Bernhard in 1936 kwam er een nieuw initiatief: de verkoop van oranje en rood-wit-blauwe zwaaivlaggetjes. Binnen 4 maanden werd er voor 35.000 gulden verkocht! De vlaggetjes kostten destijds 3 cent en werden in Dokkum op een houten stokje geslagen.

1961 | Eigen textieldrukkerij

De Tweede Wereldoorlog maakte een abrupt einde aan de handel in Nederlandse Vlaggen. Na de bevrijding trok de handel in vlaggen echter weer enorm aan. Tot 1955 bleef Johan Demes detaillist in zijn Dokkumer Manufacturenhandel. Zijn motto ‘Deo Volente Celcius’ (Met Gods wil immer hoger!) werd de naam van zijn nieuwe bedrijf.

Na de Tweede Wereldoorlog kon DVC uitgroeien tot een bedrijf van formaat, waar vooral nationale en internationale vlaggen geconfectioneerd werden. In de jaren ’50 kwam daar de verkoop van reclamevlaggen en spandoeken bij. Het was inmiddels tijd voor de zesde generatie: Joop en Gerhard Demes richtten zich volledig op de vlaggenproductie.

Vanuit de Kloostersingel in Dokkum werden lange tijd allerlei vlaggen verkocht. In het begin waren dat alleen de genaaide vlaggen, bedrukte vlaggen werden uitbesteed. In 1961 werd het echter tijd voor een eigen textieldrukkerij in de Keppelstraat, waar op een druktafel van 12 meter de eerste eigen vlaggen werden gedrukt.

In 1967 verhuisde de drukkerij van Dokkumer Vlaggen Centrale naar het nieuwe industrieterrein Betterwird in Dokkum. In 1981 voegden ook de verkoopafdeling en het magazijn zich daarbij. Alles onder één nieuw dak!

2022 | Vandaag de dag

De Dokkumer Vlaggen Centrale is inmiddels uitgegroeid tot een onderneming met een rijke historie en traditie en is al meer dan tachtig jaar actief op zowel de nationale als internationale markt. In het buitenland is DVC actief onder de naam DVC. Tevens hebben we in Nederland een vestiging met de focus op signing onder de naam DVC Sign.

Anno 2023 is DVC nog steeds een volledig familiebedrijf. Na het overlijden van Gerhard Demes in 1990, zette Ineke Demes-Ossel het bedrijf voort. Marc de Jager staat aan het roer als algemeen directeur. Lees hier meer over DVC.